2009. december 9., szerda

Műtét utáni depresszió

Számos páciens - magamat is beleértve - műtétet követően depressziós időszakokba esik, különösen igaz ez a kozmetikai műtétekre. Elkezdjük megkérdőjelezni magunkat és rácsodálkozunk hogy miért is szántuk rá magunkat elsősorban a műtétre. Majd elkezdünk azon gondolkodni hogy csúnyák vagyunk, és hogy a duzzanat valamint a zúzódások sohasem fognak elmúlni.

Ha eképpen érzel, nem vagy egyedül. Helyesebben, teljesen normális vagy!

A műtétet követő depresszió tipikus okai

A műtétet követő depresszió vagy lehangoltság az altatás következménye is lehet. Úgy tűnik, az altatás előhozza az érzékeny oldalunkat és az idegességünket.

A műtét utáni depressziót okozhatják gyógyszerek, műtét utáni traumatikus stressz szindróma, gyógyszerek miatti székrekedés (ez igaz!), és egy általános érzés hogy az életed darabokra van esve.

Ehhez még jön az, hogy ágyban kell maradni, távol kell maradni a megszokott cselekvésektől és hogy legalább két hétig felfelé ducolva kell aludni - egyik sem segít a dolgokat jobbá tenni. Valamint talán nem leszel képes a kedvenc ételeid szagát vagy ízét érezni! Dobd még rá erre hogy mindenhol zúzodások látszanak az arcodon és nem tudsz az orrodon át rendesen lélegezni. Hát, nem csoda hogy pocsékul érzed magad!

A fájdalom és a kényelmetlenség nagyfokú pusztítást végezhet számos páciens érzelmi egyensúlyában. Ahogy már említettem, fájdalomcsillapítók (és antibiotikumok) székrekedést és más emésztéssel kapcsolatos problémákat okozhatnak. Puffadtnak érezheted magad és alhasi fájdalmaid is lehetnek. Néhány sebész természetes gyógymódot javasol mint például magas rosttartalmú ételek, vagy dakion (japán retek) fogyasztását, miután a gyógyszerek szedését abbahagytad. A daikon és a magas rosttartalmú diéta segíthet mindent rendben tartani valamint kitisztítja a visszamaradt gyógyszereket és minden mást ami nem a szervezeted része.

Igyál sok vizet a gyógyulás során! Sok víz fogyasztása a duzzanat csökkentséében valamint a székrekedés megelőzésében is segíthet. Nem tudom elégszer hangsúlyozni ezt a tényezőt.

Még akkor is, ha tudod, hogy depressziós és lehangolt leszel a műtét után, hajlamos leszel elfelejteni ezt. Nyomtad ki a műtét utáni érzelmi listát hogy segítsen a felépülésedben.

Rendben van, ha lehangoltnak érzed magad

A depresszió első számú oka, hogy az adrenalin löketnek vége.

Képzeld el hogy vársz valamire amire nagyon készültél, és érzelmileg és mentálisan annyira izgatott voltál, hogy kapsz egy adrenalin löketet. Elkezded azt hinni hogy minden csodálatos lesz és amint a sin lekerül minden problémád megoldódik és egy tökéletes orr lesz az arcodon. Ezután a sin lekerül, és nos, tele vagy zúzódásokkal, fel vagy duzzadva és kényelmetlenül érzed magad. Mi következik ebből?

Hamid Massiha, MD, véleményére hagyatkozva, aki egy plasztikai sebész New Orleans-ban, a depresszió a kozmetikai beavatkozásokat követően normális:

"A páciensek igen gyakran lesznek rövidebb időkre lehangoltak vagy depressziósak egy kozmatikai beavatkozást követően. Néhányan tudat alatt talán arra számítottak hogy jobban fognak kinézni és jobban fogják magukat érezni azonnal, még akkor is ha ésszerűen megértették hogy nem ez lesz a helyzet. A páciensek rendszerint megkérdőjelezik magukat a műtétet illetően néhány nappal a beavatkozást követően. Amint a gyógyulás megkezdődik, ezek a gondolatok általában gyorsan eltűnnek. Ha depressziósnak érzed magad, és megérted hogy ez egy természetes része a gyógyulási folyamatnak, az talán segíthet megbírkózni ezzel az érzelmi állapottal."

A lehangoltság teljesen normális az orrplasztikából való felépülés során, így számolj ezzel. Le is írhatod hogy mire számíts a műtét előtt így később el tudod olvasni amikor pocsékul érzed magad. Ez segíteni fog a dolgokat távlatokban látni és felkészíteni az elmédet. Valamint emlékeztetni fogja az agyadat arra hogy te tudtad hogy ez fog történni. Nem vagy őrült. Csak egy mélyponton mész át. Ennek el kell múlnia.

Mindazonáltal, ha a depresszió és a súlyos lehangoltság nem marad abba, beszélj erről a sebészeddel. Az átmeneti depresszió ami a kozmetikai műtéttel jár kiválthat egy mélyebb depressziót. Kérhetsz egy ajánlót egy terapeutához. Ha más orvosi problémád lenne, kezelnéd, ugye? A depresszió sem más. Egy terapeutával való beszélgetés többet segíthet mint gondolnád. A terápiának nem kell hosszúnak és bonyodalmasnak lennie. Gyakorta, csak egy kis beszélgetés egy szakemberrel segíthet.

Nyomtasd ki a műtét utáni érzelmi emlékeztető listát hogy segítsen a felépülésedben.

8 megjegyzés:

  1. Húha! Ez nagyon érdekes cikk volt!A barátnőm műtétjét dr. Szemerey Balázs István végezte és totálisan elszúrta. A barátnőm iszonyú depresszióba zuhant, a régi állapotokat akarta vissza, úgy, ahogyan a cikkíró ír erről. S tudjátok mi történt? Az orvos elhatárolódott az egésztől, saját magát felmentve elmebetegnek kiáltotta ki a páciensét! Tehát eredendően elmebetegnek, nemcsak depressziósnak, amelyet ő okozott! Kérdésem: egy plasztikai sebésznek nem kötelessége a műtét előtt meggyőződnie a páciens mentális állapotáról? Mert ha nem teszi meg ezt, akkor az utólagos "diagnózisa" puszta rágalom.

    VálaszTörlés
  2. 4 év telt azóta.
    Az alagút vége még nem látható. A műhibaper folyamatban van.
    Magyar igazságszolgáltatás.

    VálaszTörlés
  3. Érdemes megjegyezni két plasztikai sebész/ig.szakértő nevét, akik ártányként viselkedtek a perben. Dr. Ivanics György közel 100 ezer Ft-tal szedte le László Erikát, dr. Varga János, szegedi adjunktus pedig 200 ezerrel. Cserébe megvédték a bajba jutott kollégájukat, vagyis a mundér becsületét.
    Miattuk tart a per már 5. éve. László Erika első fokon pernyertes lett, ám az ítélőtábla eljárásjogi problémákra hivatkozva visszadobta az ügyet első fokra. Ha Ivanics György és Varga János tisztességesen jártak volna el, 1. a per el sem kezdődött volna, 2. már 3 évvel ez előtt befejeződhetett volna.

    VálaszTörlés
  4. László Erika Piroska jogerősen megnyerte a műhibaperét dr. Szemerey Balázs Istvánnal szemben. Ezzel bebizonyosodott, hogy dr. Ivanics György a perbelépés előtt hamis szakvéleményt állított ki. Ivanics a Budapesti Ig.szakértői Kamaránál néz szembe etikai eljárással, Szemerey pedig a MOK-ban.

    VálaszTörlés
  5. László Erika Piroska jogerősen megnyerte a műhibaperét dr. Szemerey Balázs Istvánnal szemben. Ezzel bebizonyosodott, hogy dr. Ivanics György a perbelépés előtt hamis szakvéleményt állított ki. Ivanics a Budapesti Ig.szakértői Kamaránál néz szembe etikai eljárással, Szemerey pedig a MOK-ban.

    VálaszTörlés
  6. 7 év után jogerősen megnyertem a műhibaperemet Szemerey Balázs István ellen. Sőt, a minap a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága is elmarasztalta. Megrovásban részesítette és közel másfél milliós pénzbüntetésre ítélte a velem szemben elkövetett etikátlanságai miatt.

    VálaszTörlés
  7. EZ az oldal súlyosan sérti a Magyaroszágon is érvényes adatvédelmi GDPR szabályokat, mert sértő, nyilvánvalóa rágalmazó megjegyzések jelennek meg rajta az érintett orvosok személyes adatainak megjelenítésével. Az illető orvosok nem tudnak ez ellen a jogszabályokban előírt panasszal élni sem!!!
    Mindezért az oldal üzemben tartója is igen súlyos köztörvényes bűncselekményt követ el amíg ezeket nem törli kénytelen leszek az NAIH-hoz is fordulni emiatt!

    VálaszTörlés
  8. Mégis milyen személyes adatra gondolsz? Na ne viccelj már, kérlek. Melyik "orvoshoz" van közöd?

    VálaszTörlés