2009. december 12., szombat

Mire számíthatok az orrplasztika utáni felépülés során?

Az orrplasztikát követő "kieső idő" változó lehet, az alkalmazott orrplasztikai technikától függően, azaz a műtét nyitott vagy zárt technikával történt, az orrcsúcson történt-e módosítás illetve a csontok el lettek-e törve (osteotomia). Azok a páciensek akik nyitott orrplasztikán estek át tipikusan nagyobb, hosszabb ideig tartó ödémájuk (duzzanatuk) lesz mint akiknél zárt műtéti technikát alkalmaztak. Ha az orr sebészileg el lett törve az osteotomia során, úgy még több duzzadásra és véraláfutásra (zúzódásra) számíthatunk.

A pácienseket arra szoktuk bíztatni hogy egy hetet vegyenek ki az iskolából vagy a munkából. Két hét után a legtöbb páciens fokozatosan visszatérhet a kimerítőbb aktivitásokhoz, mint pl. edzés.

DUZZADÁS

Az orr jelentős változásokon megy keresztül az első 2-12 hét során az orrplasztikát követően. A duzzadás fokozatosan felszívodik az első néhány hónap során ezáltal az orr megjelenése fokozatosan változik.

  • Amikor a sin lekerül az első hét után, az orr duzzadtnak fog kinézni
  • Általában a második hét végére a duzzadás és a zúzódások felszívódnak eléggé ahhoz hogy az átlagos személőnek ne legyen szembeötlő hogy az orron műtéti beavatkozás történt
  • A páciensnek az orr duzzadtnak vagy "pufinak" fog tűnni számos hónapon át
  • Nagyjából 3-4 hónap után a duzzanatok java fel fog szívódni de a fotókon az orr még továbbra is nagyobbnak fog tűnni
  • A végső forma kialakulása egy egész évet vesz igénybe
  • Adj magadnak néhány bő hónapot a gyógyuláshoz hogy munka vagy egyéb szociális elkötelezettség ne okozzon aggodalmat ez alatt az idő alatt
Duzzanatok maradhatnak ezalatt az idő alatt, részlegesen az orrcsúcsban és a terület fölött ahol a csontos púp eltávolításra került. Az orrplasztika során történő púp eltávolítása követően igen gyakori a rendkívűli duzzadás az orr hídjának középső részén ahonnan a púp eltávolításra került. Ez a terület gyakran még duzzadtabbnak tűnik mint az orr hídjának többé része és sok-sok hónapig duzzadt maradhat. Ennek eredményeképpen a páciensek gyakran aggódnak hogy a púp végleges marad.

Az orrhíd és az orrcsúcs fölötti terület tapasszal történő leragasztása jelentősen csökkentheti a műtét utáni ödémát (duzzanatot). A tapaszból történő finom nyomás két dolgot tesz. Először is segít "kipréselni" a duzzanatok egy részét ami a szövetekben rekedt folyadékból ered. Másodsorban, és ez talán méginkább fontosabb, a szöveteken történő nyomás a sebes szövetekben történő rostokat még szervezettebbé teszi, ami csökkenti a duzzadt terület méretét. A tapasz használata a műtétet követő első hat hónapban a legeredményesebb. Még akkor is hasznodra lehet, ha csak az első két hónap elteltével kezded el.

Igen gyakori panasz az orrplasztikai műtéten átesett páciensek részérel (a műtétet követő első néhány hét során) hogy a felső ajkuk kemény, feszes és nehezükre esik mosolyogni. Szerencsére, ez magától megoldódik a műtét utáni első néhány hét során ahogy a duzzanat felszívódik. Légy türelmes, a mosolyod ismét normális lesz.

ZÚZÓDÁSOK

A zúzódások és duzzanatok az orrplasztikából való felépülés folyamatának normális része. Számos tényezőn múlik mind a páciens és a műtéti technika részéről. Technikák melyek növelik mind a zúzódásokat mind a duzzanatokat függetlenül az orrcsontok törésétől (osteotomia), a puha szövet eltávolításának/megemelésének mértéke a csontos-porcos szerkezetről, valamint hogy a műtét nyitott vagy zárt technikával lett végrehajtva. A páciens részéről meghatározó lehet az életkor, a bőr vastagsága, a táplálkozás, a vérzésre való hajlam vagy zavar és a gyógyszerek melyek vastagabbá teszik a vért.

Természetesen, számos tényezőt nem képes a páciens befolyásolni; mindazonáltal a zúzódások mértéke és a duzzanatok nagysága csökkenthető az alábbi néhány tanács megfogadásával:

  • Óvakodj bármilyen gyógyszertől ami vastagíthatja a vért legalább két hétig a műtét előtt és ne szedd őket legalább amíg az orvosod nem engedélyezi. Ezek a gyógyszerek (a teljesség igénye nélkül): aszpirin, ibuprofen, vérzéscsillapítók, heparin, lovenox, coumadin, plavix.
  • Óvakodj a multivitaminoktól / növényi kiegészítőktől / teáktól, stb. melyek nagy mennyiségű E vitamint, Ginseng-et vagy Ginko-t tartalmaznak - ezek megnövelik a véráramlást.
  • Ha te vagy valamely családtagod hajlamos vagy könnyen vérezni vagy zúzódásokat szenedni, legyen egy kórlapot a vérzési zavaraidról, és beszélj erről az orvosoddal a műtét előtt.
  • Jeges pakolások az arcon az első 48 órában
  • Tartsd a fejed magasabban mint a szived. Ez segít csökkenteni az ödémát (duzzanatot).
  • Ne cigarettázz
  • Növényi kiegészítők mint bromelin, papaya kivonat és amica segíthetnek, de csak néhány tanulmány támasztja alá a hatékonyságukat
  • Napozás az első néhány hónap során kipirosíthatja vagy foltossá teheti az orrot, valamint hamarabb leéghet. Az első néhány hónap során használj erős napfényvédő krémet és/vagy hordj nagy kalapot hogy megelőzd ezeket a problémákat.
SIN / KÖTÉS

A sebészek gyakran helyeznek fel egy külső sint az orra a műtétet követően. Ez segít megőrizni a műtét eredményét valamint csökkenti a duzzadást. A legtöbb sebész egy hétig fent hagyja a sint.

C. Spencer Cochran, MD

Az írás eredeti angolja verziója itt megtekinthető.

2 megjegyzés:

  1. Olyan jó,hogy rátaláltam a blogra. Lassan 1 hónapja műtötték az orrom. A gipsz levétele után felfedeztem ,hogy két oldalt nem szimmetrikus ami elvileg még nem is lenne gond mondták,hogy duzzadt lesz. Később kitapintottam,hogy jobb oldalt egy kisebb púp van.. remélem eltűnik és nem maradandó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Unknown! Szeretném megkérdezni mi történt AZ orroddal. A púpod jobb oldalon eltűnt?

      Törlés