2009. december 9., szerda

Az út az orrplasztika utáni felépüléshez

Fogadd meg ezt: az orrplasztika utáni felépülés egyáltalán nem kényelmes. Nem lesznek nagy fájdalmaid - vagy legalábbis nem szabad hogy legyen - de zúzódások, véraláfutások és duzzanatok, valamint eltömődött érzés legalább az első néhány napban jelen lesznek.

Amennyiben a sebészed felírt gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat vagy antibiotikumokat, váltsd ki ezeket előre, hogy kéznél legyenek amikor szükséged lesz rájuk. Mindig időben és az előírt ideig szedd az antibiotikumokat.

Ne próbáld meg mindenáron kihúzni ezt a szakaszt fájdalomcsillapító nélkül. Ha szükséged van rá, vedd be. Kevesebb fájdalomcsillapítót fogsz használni ha idben beveszed mintha megvárnád amíg elviselhetetlen lesz a fájdalom.

Elképzelhető hogy az orr belsejébe tömítést helyez a sebész, ami eltömíti az orrodat, a duzzadás és a vérzés csökkentése érdekében. A tömítés miatt úgy érezheted mint ha az egész fejed ki lenne tömve, és időnként úgy fogod érezni mintha fulldokolnál. Néhány ember teljesen kikészül az orrtömítés miatt. A duzzanat az orrban nagy nyomást okozhat az adott területen ami meglehetősen zavaró lehet. Néhány sebész egy csövet vagy egy szívószálat helyez az orrtömítés közepébe hogy kissé segítsen a légzésen. Ha van tömítésed, úgy az néhány napon belül eltávolításra kerül, az első operáció utáni felülvizsgálat alkalmával.

Néhány sebész nem ajánlja a hideg borogatást, így hát egyeztess a sebészeddel először. Mindazonáltal, a duzzadás és a nyomás érzés csökkethető jegeléssel és számos orvos erősen ajánlja ezt a módszert. Néhány páciens szerint a legjobb egy fagyasztott zacskónyi borsót vagy málnát használni. Csak óvatosan nehogy kiszúrd a zacskót fagyasztáskor vagy olvasztáskor, mert az nagy galibát okozhat.

Egy másik jó trükk ha 1 rész alkoholt 3 rész vízzel keversz. Tégy egy csészével ebből a keverékből egy gyorszáras zacskóba, zárd le majd fagyaszd le egy néhány órára. Ezáltal egy kásás folyadékoat kapsz, ami rá tud simulni az arcodra. Készítsd két-három zacskót, hogy egy mindig kéznél lehessen. Mindezen túl vehetsz hideg pakolást is, ami kifejezetten orpplasztika utáni felépüléshez gyártanak.

Ne feledd hogy zúzódásaid lesznek ezért ne ijedj meg nagyon amikor a tükörbe nézel. A legtöbb ember két fekete szemmel távozik az operáció után, így tekintsd magad szerencsésnek, ha te nem. Ezek a zúzódások növekedhetnek vagy sötétedhetnek ahogy gyógyúlnak, mint bármilyen egyéb zúzódás, és valószínűleg a lila néhány szép árnyalatán keresztül átmennek zöldbe és sárgába mielőtt teljesen felszívódnak. Általában 10 nap szükséges ahhoz hogy a zúzódások teljesen eltűnjenek. Mindazonáltal dohányosoknál ez akár 3-5 hét is lehet. Ezért hagyd abba a cigarettát már most hogy jobb esélyed legyen egy gyorsabb és kevésbé kellemetlen felépüléshez.

Nézd meg az alábbi felépülés utáni fotóimat. Egyébként nem mindenki kap sárga tapaszt, ez csak egy vicc volt és engem nem érdekelt a szín egyáltalán. Néhány nappal a műtét után elmentem a bevásárló központba, a zúzódásokkal, a világító tapasszal együtt!

5 nappal a műtét után

A műtét utái este, vagy másnap elképzelhető hogy émelyegni fogsz és talán hánysz is. A hányás esetleg fekete színű lesz. Ez normális. Az orrműtét során vért nyelsz le, ami miatt rosszul leszel később. Általában, miután feljött, jobban érzed magad. Ha a rosszullét nem szűnik, hívd a sebészed.

Az orrműtéted utáni első héten aludj megemelt fejjel és vállakkal. Ha van egy nyugágyad, megpróbálhatsz abban aludni. A fejed legalább 30 fokos szögben legyen, használj legalább két puha párnát. A magasan tartott fej segít a duzzadást és a zúzódásokat csökkenteni, valamint elkerülheted a műtét utáni vérzést.

Amíg a sebészed nem engedélyezi, ne vegyél be semmit ami aszpirint vagy ibuprofen-t tartalmaz. Kérdezd meg a sebészed arnica, bromelain vagy C vitamin szedésével kapcsoladban. Óvakodj az alkohol fogyasztásától is legalább 3 hétig a műtét után.

Az orron lévő sin általában a műtétet követő 5.-től 7.-ig napig lekerül. Az eltávolítás egy picit fájhat. Ha varratszedésre is sor kerül, az egy kicsit kényelmetlen lehet.

A sin lekerülése utáni másnak (vonzó úgye?)

Miután a sin eltávolításra került, a duzzanat átterjed az arcra. Néhány páciens arról számolt be, hogy a felső ajak és az orr közötti terület kissé megduzzad és feszesnek érződik órákon át, de ez rendben van, ez az orrplasztikai felépülés része.

Miután a sin lekerült, nagyon vigyázz nehogy véletlenül megüsd az orrod. Nem csak azért mert borzalmasan tud fájni és még jobban megsebesítheti a szöveteket is, de az orrod is elmozdulhat a helyéről. Bár a csontok már elég jól összeilleszkedtek, még mindig gyengék amíg teljesen meg nem gyógyulnak.

A legtöbb varrat magától felszívódik az orrodban, de néhány szál fekete vagy sötét kék "szőrnek" nézhet ki ami kiáll az orrodból. Ezeket esetleg levághatod hogy ne érezd kényelmetlenül magad nyilvános helyen.

Mire számíts orrplasztika után: Tapasz használata a duzzanat irányítása és a gyógyulás elősegítése érdekében

Bár nem minden sebész kéri hogy tapaszd le az orrod, néhány sebész úgy érzi ez segít a gyógyulásban. Egyeztess a sebészeddel mielőtt bármit kipróbálsz amit ő javasol vagy éppen nem javasol a számodra.

Az orrtapasztás a helyén tartja az orrstruktúrát és segít a gyógyulást irányítani, valamint a tapaszból eredő nyomás kipréseli a duzzanatot. Néhány páciens jól viseli a tapasztást hosszabb időszakokra, mások nem. Ha nem tudod elviselni a tapasztást, úgy a jelek lehetnek irritáció, pirosodás, vagy daganatok a tapasztól. Hagyd abba a tapasztást vagy szakítsd meg néhány napra amíg az irritáció megszűnik, majd próbáld újra.

A tapasztást biztonságosan tudod alkalmazni bármikor és olyan gyakran amilyen gyakran csak szeretnéd. Kezdd azonnal ahogy a sin eltávolításra került. Csináld legalább 6 hétig, legalább esténként. Ha nem zavar a napközbeni tapasztás, csináld nappal is. 6 hét után abbahagyhatod, de ha látod hogy visszatér a duzzadás, tovább folytathatod.

Hogyan használj tapaszokat az orrodon?

Mosd meg szappanos vízzel az orrod majd töröld szárazra. Várj 5-10 percet. Vágj három csíkot 4-5 cm hosszú, másfél centi széles műtő tapaszból. Helyezd fel az első csíkot az orrod tetejéhez az orrcsúcs mögé és finoman nyomd le mindkét oldalon és az arcodon ahogy felhelyezed a tapaszt. Helyezd fel a második csíkot az orrcsúcs alá és nyomd le a tapasz oldalait felfelé kétoldalt hogy megtartsák az orrcsúcsot. Szorítsd össze az éleket az orrcsúcsnál hogy finom nyomást és támogatást nyújtsanak az orrcúcsnak. Helyezd fel a harmadik csík tapaszt az első fölé. Ismételd ez naponta, vagy kétszer egy nap, ha a szervezeted tolerálja.

A duzzanatok java egy hónappal a műtét után el fog tűnni, de nagyjából egy évet vesz igénybe amíg minden duzzanat felszívódik. Csak amikor már úgy gondolnád, hogy az orrod jól néz ki, kezd majd el még jobban kinézni!

A fekete karikák elrejtése

Miután a sin lekerült és a kezdeti duzzanat felszívódott, sokunknak még mindig zúzódásaik vannak és úgy néz ki mint egy mosómedve. Számos kozmetikum létezik amivel el lehet rejteni ezket az elszineződéseket. Ne használj semmilyen kozmetikumot amit a sebészed nem engedélyez. Amikor kozmetikumot használsz, finoman helyezd fel.

Segíts a testednek a zúzódások felszívódásában

Néhány sebész azt javasolja hogy váltogasd a hideg és a meleg borogatást a műtét után néhány nappal hogy megszűntesd a visszamardt zúzódásokat és duzzanatokat. Egyeztess a sebészeddel mielőtt elkezdenéd ezt. Ezzel növelheted a vér áramlását az adott területen ami segíthet a zúzódások elhalványításában.

A bőr kezelése műtét után

Orrműtét után a bőröd érzékeny lehet a gyógyszerekre, a sínre vagy egyszerűen csak a duzzadás miatti feszülés miatt a zsírmirigyek körül. Ez gyakori és idővel megszűnik. Miután a sin eltávolításra került, légy nagyon óvatos az orroddal és használj enyhe tisztítót. Általánosságban nem jó ötlet semmit használnod ami miatt a gyógyuló szöveteid begyulladhatnak. Vigyázz nehogy túl forró vizet használj mivel az orrod érzéketlen lehet, így a forró hőmérséklet megsebesítheti a gyógyuló szöveteidet.

Hámló bőr

Az orrodon lévő bőr, valamint a körülötte lévő terület néhány héttel a műtét után hámlásnak indulhat mivel a duzzanás megfeszítettea bőrt. Ugyanakkor ez nem mindenkinél fordul elő. Továbbá a bőröd naptól égetettnek is érződhet a duzzanattól. Ennek is, el kell múlnia.

1 megjegyzés: